Waarom ondertiteling?

Waarom ondertiteling?

Wie tv-programma’s kan volgen, kan deelnemen aan onze maatschappij.

Wie doof of slechthorend is, kan Nederlandstalige tv-programma’s alleen goed volgen als ze ondertiteld zijn. Zonder ondertiteling is het voor een dove of slechthorende kijker alsof hij naar een Chinese comedy zit te kijken: geen lol aan. Daarom is ondertiteling hard nodig. Er zijn ruim anderhalf miljoen mensen in Nederland die niet goed kunnen horen! Om het in tv-jargon te zeggen: dat is een kijkeraandeel van 10%.

1 op de 5
Ruim 80% van de programma’s op de Nederlandse TV is Nederlandstalig. De rest 20% zijn niet-Nederlandstalige programma’s en zijn daarom ‘gewoon’ ondertiteld. Als omroepen die programma’s niet zouden ondertitelen, dan zouden doven en slechthorenden slechts 1 op de 5 programma’s kunnen volgen. Daar zit dan geen journaal bij, geen actualiteitenprogramma, geen voetbalwedstrijd van Oranje, geen Olympische Spelen, noem maar op! SOAP! zet zich in voor ondertiteling van alle programma’s, want alle tv-programma’s moeten door iedereen kunnen worden bekeken.

Deelnemen aan onze maatschappij
Wie in staat is om tv-programma’s te volgen, is veel beter in staat om deel te nemen aan onze maatschappij en aan onze democratie. Wie tv-programma’s kan volgen, kan een goed geïnformeerde, actieve en volwaardig participerende burger zijn. Tv biedt volop nieuws, opinies en meningen, discussies en debatten over maatschappelijk relevante thema’s en ontwikkelingen. Juist voor mensen die in het dagelijks leven soms verstoken blijven van informatie, is de tv een belangrijke informatiebron. Als het gaat om sport, dan is televisie nog steeds het belangrijkste medium. En ook op het gebied van entertainment biedt de tv dagelijks vele programma’s.

Ook horenden gebruiken ondertiteling
Wist je dat Teletekstondertiteling niet alleen populair is bij dove en slechthorende kijkers? Uit een onderzoek dat in 2009 werd verricht door KLO-Kwalitatief blijkt dat er ongeveer viereneenhalf miljoen(!) gebruikers van teletekstondertiteling zijn. Dat is veel meer dan de naar schatting anderhalf miljoen Nederlanders die gehoorproblemen ondervinden. Ruim de helft van de gebruikers zet de ondertiteling aan vanwege omgevingsgeluiden tijdens het kijken naar televisie. Bijna een derde gebruikt teletekstondertiteling om buitenlandse tv beter te kunnen gebruiken en een kwart om de tv tijdens het kijken zachter te kunnen zetten. Ondertiteling van Nederlandstalige programma’s is dus niet alleen plezierig voor dove en slechthorende kijkers, het is ook een gewaardeerde service voor de overige kijkers.

Onderwijs
Ondertiteling van tv-programma’s helpt niet alleen doven en slechthorenden, maar ook mensen die een tweede taal willen leren en kinderen met leerproblemen. Voor hen is de combinatie van gesproken en geschreven tekst ideaal om een taal sneller te verwerven.